לעובדים זרים בסיעוד בישראל יש מספר זכויות בסיסיות שקשורות למחלה והבראה, ביטוחי בריאות וביטוח לאומי. אם אתם זכאים לגמלת סיעוד לצורך העסקת עובד זר בבית המטופל ואתם בוחרים להעסיק את העובד הזר במקביל להעסקתו דרך חברת הסיעוד, גם אתם כמעסיקים וגם חברת הסיעוד נושאים ביחד בעלויות התשלומים הנדרשים.
זכויות עובד זר סיעודי מוגנות על ידי מערכת המשפט בהתאם לחוקי העבודה החלים על כל עובדי המשק בישראל, במקרה של הפרת זכויות, העובד יכול להגיש תביעה בבית הדין לעבודה.
דמי מחלה וימי מחלה
עובדים זרים בתחום הסיעוד זכאים לעד 18 ימי מחלה בשנה, 1.5 ימים לחודש. סך הכול העובד הזר יכול לצבור עד 90 ימי מחלה. ימי המחלה צריכים להיות מגובים על ידי מכתב מהרופא.
עבור היום הראשון אין העובד הזר זכאי לתשלום, זאת בהתאם לחוק דמי מחלה החל על כל העובדים במשק. עבור היום השני והשלישי העובד זכאי לתשלום של 50% משכר העבודה הרגיל שלו, עבור היום הרביעי והלאה העובד זכאי לשכר יום עבודה מלא, 100% מהשכר היומי.
חשוב לדעת שמהשכר המשולם ינוכו כל ניכוי החובה הנדרשים, מס הכנסה, ביטוח בריאות וביטוח לאומי.
דמי הבראה
דמי הבראה בהתאם לחוק מותנים בוותק ועל העובד להשלים שנת עבודה אחת לפחות לפני קבלת ההטבה. לאחר השלמת השנה הנדרשת דמי ההבראה מחושבים רטרואקטיבית מיום תחילת העבודה. דמי ההבראה מחושבים על פי הוותק שצבר העובד והם עומדים כיום על 378 שקלים ליום במגזר הפרטי.
זכויות רפואיות לעובדים זרים בסיעוד
עובדים זרים אינם אזרחים ישראלים ולכן הם אינם זכאים לביטוח בריאות במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. מחובתם של המעסיקים לרכוש ביטוח בריאות עבור העובדים, ביטוח פרטי ששירותי הבריאות הכלולים בו ניתנים היום דרך קופת חולים כללית. פוליסת הביטוח של עובד זר בסיעוד חייבת לכלול את כל המרכיבים הנדרשים בהתאם לחוק.הפוליסה צריכה לכלול, כיסוי מלא להוצאות רפואיות, כיסוי להוצאות אשפוז, כיסוי למקרה של הריון, לאחר תקופה של תשעה חודשי העסקה, תרופות הכלולות בסל הבריאות, כיסויים למקרה של מוות ותאונה, טיפולי חירום ברפואת שיניים וביקור רופא 24 שעות ביממה. המעסיקים יכולים לנכות משכרו של העובד חלק מההוצאות הנדרשות עבור הביטוח.
פוליסת הביטוח ניתנת לעובדים זרים למשך שנה בלבד ויש לחדש אותה לשנה נוספת 3 חודשים לפני תם התאריך הנתון. מעסיקים חייבים לרכוש ביטוח בריאות פרטי עבור עובד זר סיעודי, אי רכישה של ביטוח בריאות עבוד העובד הזר, היא עבירה פלילית.
זכויות עובדים זרים בסיעוד בביטוח לאומי
עובדים זרים מבוטחים בביטוח הלאומי במקרים של פגיעה בעבודה, פשיטת רגל של המעסיק, כמו כן עובדים זרים מבוטחים לצורך קצבת אימהות וקצבת ילדים. החובה על תשלום הביטוח הלאומי עבור העובד הזר בסיעוד היא על המעסיק. במקרים מסוימים עבור אנשים הזכאים לגמלת סיעוד ניתן לקבל פטור מהביטוח הלאומי. אם אתם מעסיקים עובד זר בסיעוד באופן פרטי בנוסף לגמלת הסיעוד ומשלמים לו עד 5500 שקלים בחודש, אתם פטורים מתשלום של ביטוח לאומי עבור העובד הזר. החל משנת 2018 החוק שונה ובהתאם לכך הזכאות לפטור מביטוח לאומי תקפה גם עבור העסקה ישירה ולא רק עבור העסקה באמצעות חברת כוח אדם. בשביל לקבל את ההטבה, פטור מתשלום הביטוח, עליכם לפתוח תיק מעסיק בביטוח הלאומי.
זכויות עובדים זרים – יש גם חובות
הלשכות המורשות רשאיות לגבות מהעובד הזר עצמו דמי תיווך חד פעמיים בסך של 3732 שקלים, נכון לינואר 2019, את התשלום מהעובד הזר יש לגבות אך ורק עם חוזה תיווך המפרט את כל התנאים כפי שהוסכמו בין שני הצדדים. על הלשכה מוטלת החובה למסור לעובד הזר עותק מההסכם החתום.
במידה והעובד הזר שילם כבר ללשכה בחו"ל שטיפלה בו מול הלשכה הישראלית, או במידה והעובד שילם כבר ללשכה אחרת בארץ, סכום זה ינוכה מהסכום המקסימאלי שעליו לשלם לצורך דמי תיווך. הלשכה אינה רשאית לגבות דמי תיווך מעובד זר שכבר נמצא בארץ. ניתן לדרוש תשלום מהעובד עבור דמי טיסה ויש להחזיר לעובד את כספו במידה והוא לא הגיע לארץ, זאת כמובן בתוך זמן סביר ממועד התשלום.