אמנם, עובדים זרים שאינם אזרחי מדינת ישראל אינם זכאים לביטוח בריאות לפי חוק בריאות ממלכתי, תשנ"ד-1994, אולם חלה חובה על אדם שמעסיק עובד זר לרכוש עבורו, על חשבונו, ביטוח רפואי פרטי. לכן, במידה שאתם מעסיקים עובד זר, עליכם לבטח אותו בביטוח בריאות לעובדים זרים ותיירים. ראוי להדגיש כי עובדים זרים זכאים לביטוח בריאות על חשבון מעסיקם גם במידה שהם אינם מועסקים בצורה חוקית.
אילו טיפולים רפואיים מכוסים על ידי פוליסת ביטוח רפואי לעובד זר?
פוליסות ביטוח הבריאות הבסיסיות לעובדים זרים כוללות כיסוי עבור ניתוחים, קבלת מרשמים רפואיים, רפואה ראשונית, ביקור בבית החולים ובחדר המיון, ביקור אצל רופא משפחה או אצל רופא מומחה, בדיקות מעבדה, אבחון, חיסונים, הליכון, אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי, צילום ריאות, בדיקות הדמיה, כיסא גלגלים, בדיקות מנטו, הוצאות רפואיות שאינן בגין אשפוז, בדיקות CT, רפואת שיניים (במקרים של עזרה ראשונה), בריאות האישה, פינוי באמבולנס, העברת גופה במקרים של מוות, ביטוח נכות, ביטוח למקרה מוות וכיוצא באלה.
למרות רוחב יריעת הטיפולים שמכסה פוליסת הביטוח הרפואי לעובד זר, לא קיימת חובה לכלול בה שירותים פסיכולוגיים, לידה, טיפול במחלות קיימות, בדיקות גנטיות, שירותי אשפוז, סיעוד ועוד.
לבסוף, ראוי להדגיש כי פוליסת ביטוח לעובד זר אינה כוללת טיפולים שנדרשים בשל תאונות דרכים, שכן נפגעי תאונות דרכים פטורים ככלל מתשלום עבור שירותים רפואיים הנדרשים כתוצאה מהתאונה. כמו כן, הפוליסה אינה מכסה טיפולים שנדרשים בשל תאונות עבודה, הודות לכך שהמוסד לביטוח לאומי אמון על מימונם.
מי זכאי לפוליסת ביטוח לעובד זר?
ישנן שתי אוכלוסיות אשר זכאיות לביטוח רפואי לעובדים זרים. עם הקבוצה הראשונה נמנים כלל העובדים הזרים שמועסקים במדינת ישראל, בין אם העסקתם התבצעה באופן חוקי ובין אם לאו. עם הקבוצה השנייה ניתן למנות את כלל מבקשי המקלט השוהים במדינת ישראל.
כיצד ניתן לממש את הזכות?
כפי שציינו לעיל, החוק במדינת ישראל מחייב כל אדם המעסיק עובד זר לבטחו בביטוח בריאות לעובדים זרים. עולה אפוא השאלה, על מה יש לתת את הדעת בעת רכישת פוליסת הביטוח.
תחילה, רצוי להקפיד לפנות לחברת ביטוח שמחזיקה ברישיון בתוקף למתן ביטוח רפואי לעובדים זרים. רישיון זה מונפק על ידי המפקח על הביטוח במשרד האוצר.
שנית, על מנת להנפיק את הפוליסה, יש לדאוג לכך שהעובד הזר ימלא טופס הצטרפות לביטוח בריאות, אשר כתוב בשפת האם שלו ומכיל שאלונים רפואיים. בהמשך, יש לשלוח את טופס ההצטרפות לחברת הביטוח באימייל, בפקס או בדואר.
לאחר קבלת הטפסים על ידי חברת הביטוח, יתבצע חיתום ביטוחי, שכתוצאה ממנו תונפק עבור העובד הזר פוליסת ביטוח רפואי. בשלב זה, שומה על המעסיק להעביר לידי העובד העתק של פוליסת הביטוח הכתוב בשפה המובנת לו.
למרבה המזל, בניגוד לפוליסות אחרות כגון ביטוח מנהלים, ביטוח חיים או ביטוח סיעודי, פוליסת ביטוח עבור עובדים זרים אינה כרוכה בתקופת הכשרה, כך שהכיסוי הביטוחי ייכנס לתוקף ברגע העברת התשלום והנפקת הפוליסה.
תוקפת פוליסה ביטוח של עובד זר
תוקפה של פוליסת הביטוח עבור עובדים זרים עומד על שנה אחת בלבד. לכן, רצוי לחדש את הפוליסה בחלוף תשעה חודשים מרגע הנפקתה. הפוליסה אינה יקרה, ועלותה עומדת על 6-7 ₪ ליום, בהתאם לסוג הפוליסה שנרכש.
האם ניתן לנכות את עלות הביטוח ממשכורתו של העובד?
תקנות עובדים זרים (פיקדון לעובדים זרים), תשע"ו-2016, קובעות כי אדם המעסיק עובד זר רשאי לנכות משכרו של העובד זר חלק מהעלות החודשית של הביטוח הרפואי. במידה שהעובד המועסק אינו עובד בתחום הסיעוד, יש אפשרות לנכות עד שליש מעלות הביטוח הרפואי. ואולם, נכון לשנת 2022, לא יעלה הניכוי משכרו של העובד על כ-124 ₪ מדי חודש.
במידה והעובד מועסק בתחום הסיעוד, יש אפשרות לנכות עד למחצית מעלות הפוליסה. נכון לשנת 2022, לא יעלה הניכוי משכרו של העובד על סכום של כ-143 ₪ מדי חודש.
האם עובדים זרים חברים בקופות החולים?
חברות ביטוח פרטיות אשר מציעות ביטוח בריאות עבור מהגרי עבודה, חברות בהסכם עם קופת חולים כללית, לפיו הקופה תספק את השירותים הרפואיים עבור העובדים הזרים. לכן, עם הנפקת פוליסת הביטוח, אמור העובד הזר לקבל כרטיס של קופת חולים כללית שישמשו בעת קבלת שירותים רפואיים.
מה הסנקציות שמוטלים על מעסיקים שלא מבטחים את עובדיהם הזרים?
הימנעות מעסיק מרכישת פוליסת ביטוח בריאות אשר עומד בדרישות הצו למתן שירותים רפואיים עבור עובדים זרים, מלווה בסנקציות חמורות, החל מקנסות כבדים וכלה בעונש מאסר שעשוי להגיע לחצי שנה.
כמו כן, יש לתת את הדעת על כך שביקור רפואי או אשפוז עובד זר שמעסיקו לא רכש עבורו פוליסת ביטוח רפואי כרוך בעלויות גבוהות במיוחד שיושתו על מעסיקו. זאת, מפני שכל אדם אשר נקלע למצב חירום רפואי מתקבל בבתי החולים במדינת ישראל ללא תנאים מגבילים, אך במידה שאין לו ביטוח הוא יחויב בגין הטיפול.