מהי גמלת סיעוד?
גמלת הסיעוד ניתנת מטעם ביטוח לאומי, כאשר הקצבה מחולקת ל-6 רמות זכאות. גמלת הסיעוד נועדה לסייע לבני הגיל השלישי בביצוע פעולות יומיומיות כמו הליכה בבית, רחצה והתלבשות, בישול ואכילה, שמירה על ניקיון בסיסי של הבית וכו'.
גמלת הסיעוד למעשה יכולה לממן לכם את שירותיו של מטפל סיעודי צמוד, וכן שירותים נוספים, כמו משלוחים של מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה, השתתפות במרכז יום לקשיש, שירותי כביסה וכו'. מי שקובע אילו שירותים יתקבלו במסגרת גמלת הסיעוד הם מבקש הבקשה ובני משפחתו, בתיאום ובאישור של ועדה מקצועית מטעם ביטוח לאומי, הכוללת גם אחות ועובדת סוציאלית.
תנאי הזכאות לקבלת גמלת סיעוד
על מנת לקבל את הסיוע המגיע על פי חוק הסיעוד יש לעמוד בקריטריונים הבאים:
על מנת לקבל את הסיוע המגיע על פי חוק הסיעוד יש לעמוד בקריטריונים הבאים:
- להיות תושב מדינת ישראל שהגיע לגיל פרישה.
- לעמוד במבחן ההכנסות לקבלת גמלת סיעוד (הכנסות נמוכות מאלה שנקבעו בחוק) קיימת תקרת הכנסה – ליחיד תקרת ההכנסה היא ההכנסה הממוצעת במשק ולזוג תקרת ההכנסה היא פעם וחצי ההכנסה הממוצעת במשק. כאשר ההכנסה עברה את התקרה הזכאות לגמלה מופחתת לשיעור של 50% מהגמלה המלאה. בשנת 2013 ההכנסה ממוצעת לנפש לצורך מבחן ההכנסות הינה 8,828 ש"ח לחודש.
- מבחן התפקוד- כשהקשיש מוגדר כ"קשיש סיעודי" ואינו מסוגל לבצע לבדו אלא תלוי במידה רבה בעזרתו של אדם אחר לביצוע חלק או כל הפעולות הבאות: ניידות בתוך הבית, אכילה או רחצה באופן עצמאי, הלבשה והיגיינה (קשיש הזקוק להחתלה או לעזרה בשירותים). את מידת תלותו של הקשיש בעזרת הזולת וכן את מידת ההשגחה שהוא זקוק לה, ביטוח לאומי קובע את רמת המוגבלות והזכאות על פי הערכתה/ו של אחי/ות מקצועי/ת הנשלח מטעם ביטוח לאומי ומבצע את הבדיקה התפקודית בבית הקשיש.
- גמלת הסיעוד לא תינתן לנכים צעירים המקבלים גמלת שירותיים מיוחדים מהביט"לא.
גימלה זאת ניתנת לכשהקשיש הגר בביתו הפרטי (קשישים המתגוררים בבית אבות אינם זכאים לגמלת סיעוד, אלא אם כן זהו בית אבות שאינו נחשב למוסד סיעוד).
- בעזרת שירותי סיעוד ניתן להשגיח על הקשיש למען שמירה על בטיחותו. מהבחינה הזו מהווה הגמלה והשירותים הנלווים אליה חלק בלתי נפרד מאיכות חייהם של קשישים. יחד עם זאת, לא כל מטפל סיעודי מודע לאחריות המוטלת עליו ומבצע את הפעולות הנדרשות.לכן יש חשיבות עליונה לקבלת הגמלה באמצעות חברות או עמותות סיעוד , כך הפיקוח על המטפלים יהיה בבקרה על ידי גורמים בעלי הסמכה.
- מגורים בבית או בדיור מוגן. אם מבקש הבקשה מאושפז במוסד סיעודי, הוא יהיה זכאי רק אם הוא שוהה במחלקה לעצמאיים או לתשושים. ואילו מי ששוהים במחלקה סיעודית, מחלקה לתשושי נפש, בית חולים גריאטרי, או מוסד בו רוב הוצאות האחזקה ממומנות על ידי גוף ציבורי, לא יהיו זכאי לגמלה.
- מבקש הבקשה אינו מקבל קצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי או קצבת עזרה לזולת ממשרד הביטחון. שימו לב כי מי שמקבל קצבה לשירותים מיוחדים, או גמלה לטיפול אישי או להשגחה מאוצר המדינה, יאלץ לבחור בין הקצבה או הגמלה הקיימת לבין גמלת הסיעוד. בנוסף כדאי לדעת שמי שמקבל הטבות מטעמים רפואיים או הטבות ליווי ממשרד הביטחון, לא יוכל לקבל את גמלת הסיעוד.
- מבקש הבקשה צריך להימצא כאדם הזקוק לסיוע בביצוע פעולות יום-יומיות בבית (כמו להתלבש, להתרחץ, לאכול, ללכת בבית וכו'), או כמי שזקוק להשגחה או עזרה רפואית. לשם כך תיערך בדיקה תפקודית, במסגרתה יגיעו לבית מבקש הבקשה אח/ות או פיזיותרפיסט/ית מטעם ביטוח לאומי. שימו לב כי החוק מגדיר את זכאות הקשיש לגמלת הסיעוד לפי מידת עצמאותו בבית בלבד, ולא בחוץ – לכן קשיי ניידות מחוץ לבית אינם רלוונטיים.
מטופלים שזכאים לגימלת סיעוד ומעסיקים מטפלים זרים יהיו זכאים שחלק מהשכר שישולם למטפל/ת יהיה דרך הביטוח לאומי באמצעות עמותת "בבית" .
תאגיד "אביעזר בבית", עובד בשיתוף פעולה צמוד עם "עמותת בבית" ממנה צמח. לפרטים נוספים בנוגע לקבלת גמלת סיעוד ויצירת קשר עם עובדת סוציאלית: www.babait.org.il או בטלפון 8123
מהם השירותים האפשריים במסגרת גמלת הסיעוד?
מי שנמצא זכאי לקבלת גמלת הסיעוד מטעם ביטוח לאומי – יכול לקבל סל שירותים, הניתנים במטרה לסייע לו ולבני משפחתו. חוץ ממטפל סיעודי, שמסייע בניהול משק הבית ובטיפול והשגחה על הקשיש הסיעודי, יש עוד מגוון שירותים מעניינים, שאפשר לקבל במסגרת גמלת הסיעוד. חלק משירותים אלו כוללים אספקה של חומרי ספיגה, שירותי כביסה ולחצן מצוקה. מי שקובע אילו שירותים יתקבלו במסגרת גמלת הסיעוד הם מבקש הבקשה ובני משפחתו, בתיאום ובאישור צוות הועדה המקצועית – הכוללת עובד ביטוח לאומי, אחות ועובדת סוציאלית מהמחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית.
גמלת סיעוד בכסף – כמה שווה הגמלה?
החל מה-1.11.2018, על פי התקנות של ביטוח לאומי, מקבלי קצבת הסיעוד יכולים לקבל חלק מהקצבה, או את כולה, בכסף ובמקום שירותי הסיעוד. סכום הקצבה ואפשרויות הבחירה משתנים לפי רמת הזכאות לקצבה. בהקשר זה, כדאי לדעת, שאת גמלת הסיעוד ניתן לקבל בכסף רק אם אתם זכאים לגמלת סיעוד ומעוניינים להעסיק מטפל סיעודי צמוד. בנוסף, אם מדובר בעובד זר, עליו לעבוד באופן חוקי במדינה, ועל המטופל להיות בעל זכאות להעסקת עובד זר מטעם רשות ההגירה במשרד הפנים. תנאים נוספים שיש לעמוד בהם כדי לקבל את גמלת הסיעוד בכסף הם: על המטפל לחתום על חוזה בו נאמר שהוא מועסק על ידי המטופל, והמטפל אינו יכול להיות קרוב משפחה של המטופל.
כיצד להגיש תביעה לגימלה עבור ביטוח לאומי?
כדי להגיש בקשה לגמלת סיעוד עליכם למלא את טופס התביעה לגמלה וכן לצרף מסמכים נלווים כמו אישורי הכנסות וחוות דעת רפואית. בנוסף, אם הטופס נחתם ע"י אפוטרופוס, יש לצרף העתק צו אפוטרופוס. ואם תובע הגמלה הוא עיוור, יש לצרף גם העתק תעודת עיוור.
איך שולחים מסמכים לקבלת גמלת סיעוד דרך ביטוח לאומי?
יש לכם כמה דרכים כדי להגיש את הבקשה:
- אתם יכולים לפנות לרשויות בעצמכם, ולשלוח את הטפסים באתר של ביטוח לאומי או להגישם לפקיד התביעות של ביטוח לאומי בסניף הקרוב לביתכם.
- אתם יכולים להיעזר בחברת סיעוד שמתמחה בתביעת גמלות סיעוד. מכיוון שהגשת תביעה לגמלת סיעוד לרוב כוללת הליך בירוקרטי, שעלול להיות ארוך ומתיש – רבים בוחרים להיעזר בחברות ובעמותות הסיעוד השונות.
מחפשים חברת סיעוד ותיקה ואמינה שתסייע לכם בתהליך הגשת התביעה לגמלת הסיעוד של ביטוח לאומי? רוצים למצוא חברה שגם מתמחה בהשמת מטפלים סיעודיים, זרים או ישראלים, בהתאמה מרבית לצרכי המטופלים? הגעתם למקום הנכון.
אנו בעמותת בבית מלווים כבר מעל 30 שנה את הזכאים לגמלות סיעוד, ומסייעים להם בהתאמת המטפל הסיעודי המתאים ביותר עבורם. אם אתם מעוניינים בשירותי סיעוד כמו תביעת גמלת סיעוד או מציאת מטפל סיעודי, אנו נשמח לסייע גם לכם בתהליך. למידע נוסף צרו איתנו קשר עוד היום.