אנחנו מזמינים אתכם לקרוא את דברי המנכ"לית על החשיבות וההבנה העמוקה בתחום העסקת מטפלים סיעודיים זרים.
אלצהיימר ומגה חיים / יעקב בן שאול
אלצהיימר הינה מחלה דגנרטיבית פרוגרסיבית מסיבה לא ידועה, למרות שהפתוגנזה כנראה קשורה למטבוליזם בעייתי והצטברות חלבון ביתא-אמבלואיד, הפוגעת בתקשורת בין תאי המוח (Neuritic Plaques) או שינויים בסיבים של חלבון טאו, שחוקרים מאמינים שפוגעים קשות בנוירונים (Neurofibrillary Tangles). ב 5 אחוזים מהמקרים ישנו מרכיב גנטי.
רק 5 – 8 אחוזים מהחולים הינם מתחת לגיל 65, ואחרי מחלת הלב ומחלת הסרטן מחלת אלצהיימר היא המחלה הסופנית השכיחה ביותר באוכלוסיה הקשישה. מספר החולים בעולם באלצהיימר בשנת 2006 הוערך ב 27 מיליון בני אדם, מספר שצפוי לגדול פי ארבעה בעולם של מגה חיים, שמשמעותו תהיה בממוצע חולה אחד במחלה מתוך 85 אנשים עד שנת 2050.
אלצהיימר היא מחלה מוחית הדרגתית. קיים קושי ניכר לאבחן את המחלה בשלביה המוקדמים, ובמיוחד להבחין בשלבים הראשונים בין פגם בזיכרון, שהינו חלק מהזדקנות נורמאלית, לבין מיומנויות קוגניטיביות ותפיסתיות. יתרה מכך, הזקנים עצמם נמנעים מלחשוף את הירידות הקוגניטיביות ומסווים את תפקודיהם המתדרדרים. האבחון הפסיכולוגי למחלת האלצהיימר הינו חלק ממערך אבחוני רפואי מקיף שכולל גם בדיקת היסטוריה רפואית, תפקוד פיזיולוגי, בדיקה נוירולוגית וממצאי מעבדה. הבעיה באבחון מוקדם נובעת מהקשת הרחבה של השינויים הקשורים ליכולות השכליות בתחום הפסיכולוגי התנהגותי והקוגניטיבי.
בתחום הקוגניטיבי ירידה בזיכרון הינה הבולטת ביותר וכך נפגעת גם יכולת הלמידה והזיכרון של חומר חדש. כן יכולות להופיע הפרעות בשפה, שיביאו לקושי בכתיבה או קושי במתן שמות לחפצים.
בנכונות לבצע בדיקה קוגניטיבית ישנו יתרון רב המקל על אבחון המחלה בשלביה הראשונים. תרופות קיימות כמו דונפזיל, ריבסטגמיין או גלנטמין שיעילות בהאטת הידרדרות המחלה, יעילותם בעיקר בטיפול המוקדם.
בעולם של מגה חיים בדיקות קוגניטיבית ובראשן בדיקות זיכרון תקופתיות יהיו הכרח חלק מהשיגרה של רופא המניעה ורפואת המניעה