בשנת 1988 חוקקה ממשלת ישראל את חוק הסיעוד למען קשישים סיעודיים אשר הגיעו לגיל פרישה (בהתאם לחוק גיל פרישה). מטרת החוק: לאפשר לקשיש להמשיך ולהתגורר בביתו ובקרב הקהילה אליה הוא שייך ורגיל וזאת תוך קבלת שירותים שיסייעו לו בתפקוד היום יומי. החוק מבטיח כי כל קשיש, העומד בתנאי הזכאות (תנאים שנקבעו מראש), יוכל לקבל את כל שירותי הסיעוד והטיפול להם הוא זקוק.
תנאי הזכאות לקבלת גמלת סיעוד לפי חוק הסיעוד
על מנת לקבל את הסיוע המגיע על פי חוק סיעוד יש לעמוד בקריטריונים הבאים:
- להיות תושב מדינת ישראל שהגיע לגיל פרישה.
- לעמוד במבחן ההכנסות לקבלת גמלת סיעוד (הכנסות נמוכות מאלה שנקבעו בחוק) קיימת תקרת הכנסה – ליחיד תקרת ההכנסה היא ההכנסה הממוצעת במשק ולזוג תקרת ההכנסה היא פעם וחצי ההכנסה הממוצעת במשק. כאשר ההכנסה עברה את התקרה הזכאות לגמלה מופחתת לשיעור של 50% מהגמלה המלאה. בשנת 2013 ההכנסה ממוצעת לנפש לצורך מבחן ההכנסות הינה 8,828 ש”ח לחודש.
- מבחן התפקוד- כשהקשיש מוגדר כ”קשיש סיעודי” ואינו מסוגל לבצע לבדו אלא תלוי במידה רבה בעזרתו של אדם אחר לביצוע חלק או כל הפעולות הבאות: ניידות בתוך הבית, אכילה או רחצה באופן עצמאי, הלבשה והיגיינה (קשיש הזקוק להחתלה או לעזרה בשירותים). את מידת תלותו של הקשיש בעזרת הזולת וכן את מידת ההשגחה שהוא זקוק לה, ביטוח לאומי קובע את רמת המוגבלות והזכאות על פי הערכתה/ו של אחי/ות מקצועי/ת הנשלח מטעם ביטוח לאומי ומבצע את הבדיקה התפקודית בבית הקשיש.
- גמלת חוק הסיעוד לא תינתן לנכים צעירים המקבלים גמלת שירותיים מיוחדים מהביט”לא.
גימלה זאת ניתנת לכשהקשיש הגר בביתו הפרטי (קשישים המתגוררים בבית אבות אינם זכאים לגמלת סיעוד, אלא אם כן זהו בית אבות שאינו נחשב למוסד סיעוד). . - בעזרת שירותי סיעוד ניתן להשגיח על הקשיש למען שמירה על בטיחותו. מהבחינה הזו מהווה הגמלה והשירותים הנלווים אליה חלק בלתי נפרד מאיכות חייהם של קשישים. יחד עם זאת, לא כל מטפל סיעודי מודע לאחריות המוטלת עליו ומבצע את הפעולות הנדרשות.לכן יש חשיבות עליונה לקבלת הגימלה באמצעות חברות או עמותות סיעוד , כך הפיקוח על המטפלים יהיה בבקרה על ידי גורמים בעלי הסמכה.
מטופלים שזכאים לגימלת סיעוד ומעסיקים מטפלים זרים יהיו זכאים שחלק מהשכר שישולם למטפל/ת יהיה דרך הביטוח לאומי באמצעות עמותת “בבית” .
תאגיד “אביעזר בבית”, עובד בשיתוף פעולה צמוד עם “עמותת בבית” ממנה צמח. לפרטים נוספים בנוגע לחוק הסיעוד ויצירת קשר עם עובדת סוציאלית: www.babait.org.il או בטלפון 8123*