במצבים סיעודיים רבים כיסא גלגלים הוא פריט חובה להמשך התניידות של המטופל ממקום למקום. בחירת כיסא גלגלים היא קריטית לנוחות השימוש ויש להתאים את הכיסא לצרכים הייחודיים של המטופל ותנאי החלל או השטח.
כיסא גלגלים שאינו מתאים לצרכים או למרחב עשוי להערים קשיים ואתגרים מיותרים לאורך הדרך ולא לענות על הצרכים הייחודיים של המטופל והמטפל.
כיצד אפשר להתאים את כיסא הגלגלים לצרכים ואילו שיקולים מעורבים בקבלת ההחלטה?
בכסא גלגלים – המשקל קובע
התאמת כיסא הגלגלים למשקל המטופל היא קריטית, כי הכסא צריך להיות מסוגל לשאת את המטופל ולאורך זמן. לכן יש לשקול את המטופל ולבדוק עד איזה משקל מתאים כל דגם עד בחירת הדגם הרלבנטי.
משקלו של כיסא הגלגלים עצמו משחק תפקיד משמעותי בתהליך הבחירה במיוחד אם נדרש להרים את הכיסא פעמים רבות ויש לבדוק כמה משקל מסוגל המטפל להרים כשיש צורך להרים את הכיסא. קיימים דגמים קלי משקל במיוחד.
אגב, המשקל הוא לא הפרמטר היחיד בבחירת הכיסא והתאמתו כדאי להתאים את הכיסא גם למבנה הגוף למשל, כסא רחב למי שיש מבנה גוף רחב יחסית כך שיש לבחון באיזה רוחב הכסא וכן גובה משענת אם מחפשים תמיכה מקסימלית לגב.
התאמה לתנאי השטח והנסיעה
יש לקחת בחשבון את תנאי השטח בהם עתיד הכיסא לנסוע, כי יש כסאות שאינם מתאימים לתנאי שטח בעוד כיסאות אחרים מצוידים בבולמי זעזועים ומתאימים לשטחים מאתגרים כמו למשל, בחיק הטבע ואם המטופל נוהג לצאת לטיולים רבים בחוץ יש להתאים עבורו כיסא שישרת את המטרה ויתאים לטיולים באוויר הפתוח על אדמה שאינה סלולה.
במידה והצורך הוא בכיסא לבית או לנסיעה באספלט, אין צורך להתאים כיסא ייעודי לתנאי שטח. בכל מקרה, כאשר מדובר בתנאים מאתגרים כאשר צפויות, למשל, טלטלות חשוב לבחור דגם בעל מנגנון אבטחה או צלב כפול למניעת קריסה ואבטחת חוזק הכסא.
פרמטר נוסף הוא סוג הכיסא כשיש כסאות ספורטיביים יותר מאחרים המצוידים בגלגלים קטנים קדמיים עם כיוון זווית למי שזקוק לכסא עם יכולות יותר אקטיביות. במידה ויש קושי ומגבלה תנועתית בשינוי תנוחות, אפשר להתאים בבחירה שהדגם יהיה בעל מגנון הטייה לשינוי תנוחות למשל כוונון והטיית משענת הראש ורגליות מתרוממות.
תפעול הכיסא והצרכים של המטפל
ההתאמה קשורה גם לכמה עצמאי יכול או מעוניין להיות המטופל כי יש כיסאות שנוחים יותר לתפעול עצמי בעוד אחרים אינם מתאימים לכך ולכן, יש לבחור את הדגם על פי מנגנון השליטה המועדף ידני, אוטומטי וכדומה. כנ"ל בנוגע לנושא אחסון הכיסא בהתאמה לחלל המגורים או הצורך. כאשר מדובר בחללים קטנים יחסית חשוב שהכסא לא יתפוס הרבה מקום ויהיה נוח גם לקיפול בעת הצורך כך גם אם נוהגים הרבה לנסוע וזקוקים לכסא מתקפל שייכנס בקלות לרכב. יש לבדוק כיצד הכסא מתקפל והאם יש אפשרות לפריקת ידיות או רגליים או גם וגם לצרכי אחסון.
יש לבחור את הכסא גם לפי הצורך. לדוגמא: אם מדובר בעיקר בכסא גלגלים שנועד לטרנספורמציה, העברת המטופל ממקום למקום, מהחוץ לפנים, בין חללים וכדומה, יש לכך כסאות ייעודיים להעברה. בתהליך התאמת הדגם חשוב לבחון התאמה למטופל וגם למטפל או למלווה, למשל, מנגנון ידני לעצירה הדרגתית או מוחלטת והתאמה כאמור לתנאי ואילוצי השטח, גודל והצרכים הייחודיים של המטופל כך שהישיבה בכסא תהיה לו נוחה והכיסא ישרת אותו ואת המטפל לאורך זמן ובצורה הטובה ביותר.
חשוב להשקיע בכיסאות איכותיים הן גלגלים והן כסאות העברה על מנת להפיק מהם את המקסימום האפשרי.