קשה מאוד לדמיין את תהליך השיקום בלי עזרתם ומסירותם של עובדי סיעוד ואחי סיעוד. תחום הסיעוד כולל אחים סיעודיים, שהם חלק מהצוות הרפואי ובעלי היכולת, הידע והניסיון במתן טיפול וביצוע בדיקות, מתן זריקות, החלפת קטטר וכדומה וצוות של עובדים סיעודיים תומכים ומשלימים אשר תפקידם הוא לסייע לקשישים ולזקוקים לעזרה סיעודית בניהול השגרה היומיומית. האכלה, הלבשה, רחצה, הכנת אוכל, ליווי ביציאות מהבית וכדומה.
הסיעוד עובר לבית בדרך המקצועית ביותר
בשנים האחרונות ובמיוחד בתקופת הקורונה יותר מבינים את החשיבות הרבה שיש לתהליך שיקום בסביבה הביתית במהלכו נמנעות הטלטלות ממקום למקום של המטופל ויש לו אפשרות לקבל טיפול וסיוע סיעודי במקום הבטוח והמוכר לו במינימום שינוי הרגלי חיים של בני המשפחה.
כמו כן, בבית ניתן לשמור על סטריליזציה ברמה גבוהה יותר וכן להפחית את סיכוי ההידבקות בזיהומים בשהייה במקומות כמו בתי חולים ומרפאות, להפחית את הצורך ביציאה, עמידה בפקקים ובתורים ושהייה במקומות צפופים יותר. צוות סיעודי הוא צוות קבוע כך שגם מהבחינה הזאת נוח וקל יותר למטופל עם אדם קבוע וגם על ידי צוות קבוע אפשר להפחית ולצמצם את הסיכון בהידבקות.
חשוב מאוד להקפיד הן בבחירת אחים סיעודיים והן בבחירת עובדים סיעודיים ופעמים רבות יש ביניהם גם התממשקות מבחינה שאח סיעודי יכול להנחות, להדריך ולכוון את העובדים הסיעודיים המלווים את המטופל, כי הוא מגיע לתת טיפול בעוד העובד הסיעודי נמצא עם המטופל ומשגיח עליו ויכול לפקח על המטופל לאחר הטיפול. למשל, הוא יכול לבדוק שהמטופל אכן לוקח את התרופות בזמן, לעקוב אחר תופעות לוואי אפשריות בעקבות הטיפול ובמידת הצורך ליצור קשר עם האח הסיעודי ולדווח על כך ולבחון ביחד מה ניתן לעשות.
אחים סיעודיים הנם בעלי התמחות ועברו הכשרה במקצוע הסיעוד, רכשו ניסיון בבתי חולים, מרפאות ומרכזים רפואיים והם ידעו ביחד עם הצוות הרפואי כיצד למקסם את תהליך השיקום הביתי. עובד סיעודי הנמצא עם המטופל בשיקום יוכל לפקח על תהליך השיקום.
חשיבות העובדים הסיעודיים בהצלחת שיקום ביתי
שיקום ביתי משתנה ממטופל למטופל ולפי צרכי השיקום כששיקום יכול לכלול שירותים רפואיים הניתנים היום באמצעות רפואה פרטית בסביבת המגורים כמו למשל, פיזיותרפיה, קלינאית תקשורת, ריפוי בעיסוק. במקרים שונים טיפול בפצעים, שיקום נוירולוגי וכדומה. הצוות הסיעודי ששותף לתהליך מתחלק מבחינת סמכויות" האח הסיעודי אחראי למתן מרשמים, איזון הכאב והסימפטומים השונים, איזון גורמי סיכון של מחלות רקע, טיפול בפצעים, נקזים וצנטרים, הוצאת סיכות וכדומה בעוד העובד הסיעודי תורם אף הוא להצלחת השיקום בכך שהוא מלווה וזמין למטופל 24/7 ויכול לעזור לו בכל מה שהמטופל לא יכול לבצע בעצמו בעת השיקום ולתמוך, ברחצה, האכלה ועוד.
כיום, תוכניות השיקום הפרטיות רחבות היקף ומגובשות על ידי רופא מומחה בשיקום שעל פי אבחון, מתאים תוכנית טיפול ייעודי לכל מטופל ושותפים לה רופאים, אחים ופיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, דיאטנים ועוד והרופא גם מנהל תיק שיקום לכל אורך הדרך וכחלק מהתוכנית ניתן לקבל גם הדרכה על מיצוי זכויות רפואיות, מענה להתמודדות עם בעיות רפואיות נלוות לשיקום כמו מחלת חום או טיפול בפצע ניתוחי, התאמת הסביבה לאביזרי שיקום וניידות. העובדים הסיעודיים יכולים לסייע בתפעול השיקום מבחינת שימוש באביזרים השונים, הקלה על ניידות המטופל, שמירה על היגיינה בסיסית וכן טיפול סיעודי ממוקד לפי הצרכים שהם תוצר של תהליך השיקום הביתי.
כאמור, כמו שבוחרים חברה המציעה שירותי שיקום רפואי בבית, כך חשוב לבחור חברה המציעה עובדי סיעוד שנבחרו בקפידה ויוכלו לסייע ולתרום להצלחת תהליך השיקום.