העסקת עובדים זרים הפכה לפרקטיקה נפוצה במיוחד בשנים האחרונות. כיום, תופסים העובדים הזרים מקום מרכזי בענפי הבנייה, המסעדנות, החקלאות, הסיעוד ועוד. יחד עם זאת, העסקת עובד זר אשר אינו מחזיק ברישיון לפי חוק העסקת עובדים זרים אסורה בהחלט. במאמר זה נסביר אילו אישורים נדרשים לשם העסקת עובדים זרים ומאילו טעויות עליכם להימנע כדי לא להסתבך עם החוק.
קצת היסטוריה
לפני שנת 1992 היה מספר העובדים הזרים אשר עבדו בשטחה של ישראל מצומצם למדי (פחות מעשרים אלף עובדים). הסיבה למיעוט העובדים הזרים בתקופה זו הייתה כוח העבודה הזול משטחי הגדה המערבית.
החל משנות התשעים, החל מספר העובדים שהגיעו משטחי הרשות הפלסטינית לרדת והעובדים הזרים תפסו את מקומם ככוח עבודה יעיל, זול ואמין. בסוף שנת 2000 חיו בשטחי ישראל למעלה מ-240 אלף עובדים זרים.
בשנים האחרונות, מאז שהחלה זרימתם של מאות אלפי מסתננים ופליטים מיבשת אפריקה לשטחי ישראל שהובילה לגידול משמעותי נוסף במספר העובדים הזרים, פועלת הממשלה בקדחתנות לגירוש עובדים בלתי חוקיים משטחי המדינה.
ככלל, כניסת עובדים זרים לשטחי מדינת ישראל והעסקתם מצריכות קבלת אשרת שהייה ממשרד הפנים ואשרת עבודה משירות התעסוקה. אף על פי כן, כיום מועסקים בישראל אלפי עובדים זרים שאינם מחזיקים באישורים אלה, וזאת למרות הקנסות הכבדים שעשויים להיות מוטלים על מעסיקיהם.
מה כולל חוק העסקת עובדים זרים?
חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991 (להלן: חוק העסקת עובדים זרים) קובע מהם התנאים להעסקת עובד זר. לפי החוק, לא יעסיק מעביד עובד זר, אלא אם קיבל אישור ממוסד רפואי במדינת חוץ המעיד על כך שהעובד נבדק בדיקה רפואית, בתוך שלושת החודשים שקדמו לכניסתו ארצה, ונמצא שאינו נשא של איידס, שחפת, עגבת, דלקת כבד או זיבה. במידה שלא היה במדינה שממנה הגיע העובד הזר לישראל מוסד רפואי מתאים, ייערכו הבדיקות ויינתן האישור באותה המדינה על ידי מוסד רפואי ישראלי.
עוד קובע חוק העסקת עובדים זרים כי על מעסיק להתקשר עם העובד הזר בחוזה עבודה בכתב, בשפה שהעובד הזר מבין, וכי עליו למסור לעובד העתק ממנו ולהחזיק העתק נוסף במקום שבו הוא מועסק. יש לפרט בחוזה ההעסקה את זהות המעסיק והעובד הזר, תיאור התפקיד, שכרו של העובד, רשימת ניכויים משכר העבודה, תשלומים של המעסיק ושל העובד הזר בעבור תנאים סוציאליים של העובד, תאריך תחילת העבודה ותקופת העבודה, אורכו של יום עבודה סטנדרטי, תנאים להיעדרות בתשלום, חופשות וימי מחלה ועוד.
כמו כן, קובע החוק כי על המעסיק להסדיר על חשבונו ביטוח רפואי לעובד הזר למשך כל תקופת עבודתו, שיכלול סל שירותים בסיסי. המעסיק רשאי לנכות משכרו של העובד הזר חלק מדמי הביטוח הרפואי.
עוד קובע החוק כי על מעסיק שעובד זר מתגורר בחצרים שבהחזקתו, להעמיד על חשבונו מגורים הולמים לשימושו, למשך כל תקופת עבודתו ועד מועד שלא יפחת משבעה ימים לאחר סיומה, אלא אם נקבע אחרת במפורט בתקנות. המעסיק רשאי לנכות משכרו של העובד הזר חלק מדמי המגורים.
אישור העסקת עובד זר
כל מעסיק המעוניין להעסיק עובד זר, בין אם מדובר במעסיק פרטי ובין אם מדובר בחברה או בארגון, מחויב לקבל אישור להעסקת העובד. העובד, מצדו, יקבל אשרת עבודה ב'1, שתאפשר לו לעסוק בישראל באופן חוקי למשך זמן מוגבל.
ראוי לציין כי משרד הפנים העמיד מגוון תנאים למתן היתר עבודה המשתנים בהתאם לתחום עיסוקו של העובד הזר. חשוב שהמעסיק יכיר את כלל הנהלים והתנאים המקדימים ויעמוד בכולם, אחרת הוא ייחשב כמי שעבר על חוק העסקת עובדים זרים ויישא בעונשים.
העסקת עובדים זרים בתחום הסיעוד
אחד מהיתרי העבודה הנפוצים ביותר הוא היתר העבודה לעובדים זרים בתחום הסיעוד, אשר ניתן על ידי רשות האוכלוסין וההגירה, בהתאם למבחן תלות שנערך על ידי המוסד לביטוח לאומי. ישנם מגוון תנאים להעסקת עובד זר בתחום הסיעוד.
ראשית, על המעסיק להיות מעל לגיל הפרישה או להיות נכה אשר זכאי לקצבת שירותים מיוחדים מטעם המוסד לביטוח לאומי. המעסיק צריך לצבור מעל לארבע וחצי נקודות במבחן התלות, המתבצע במסגרת בקשה לגמלת סיעוד ובמסגרתו נמדדת יכולתו של המעסיק לבצע פעולות יומיומיות. אף על פי כן, קשיש המתגורר לבדו וכן קשיש שחצה את גיל 90 יקבל אישור להעסיק עובד זר גם אם צבר ארבע נקודות בלבד.
בנוסף לאמור לעיל, קשיש המתגורר במוסד לדיור מוגן רשאי לקבל היתר להעסקת עובד זר סיעודי, אלא אם הוא שוהה במוסד שמספק שירותים סיעודיים. במידה שהמעסיק אינו עומד בקריטריונים המפורטים לעיל, בקשתו תועבר לבחינתה של ועדה מקצועית שתעיין במסמכיו הרפואיים. הוועדה צפויה למסור את המלצותיה לרשות האוכלוסין וההגירה.
כיצד להגיש בקשה להעסקת עובד זר?
יש להגיש את הבקשה לקבלת היתר להעסקת עובד זר לרשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. לבקשה יש לצרף אישור על תשלום אגרה ופרטים מזהים אודות המעסיק. ראוי לציין כי עובד זר אשר נכנס לישראל לאחר קבלת ההיתר, רשאי להתחיל לעבוד גם אם טרם הונפקה בדרכונו אשרת עבודה ב/1.
רוצים לשמוע עוד על תפקידיו של עובד זר בתחום הסיעוד?
צריכים עזרה במציאת עובד זר איכותי שיתאים לכם?
צריכים עזרה בהגשת מסמכים לביטוח לאומי עבור עובד סיעודי?